Pasmine

Odabir Learove makave

Odabir Learove makave

Slično kao kod poznate hijacintove makare, Learove makave su manje (30 do 32 inča) duge plavo-sive boje. Imaju svijetlo žute prstenove za oči, mali žuti flaster uz donji kljun i žutu prugu na jeziku. Oči su smeđe, a rep dug i sužen. Donje strane repa i krila su crne.

U divljini, Learove makave (Anodorhynchus leari) imaju vrlo ograničen raspon, a populacija je podijeljena na nekoliko lokacija u državi Bahia u Brazilu.

Donedavno se smatralo da su izumrli, a njihov status očuvanja je kritičan. Budući da su u Sjedinjenim Državama navedene kao ugrožena vrsta, njihov je prijenos između država zabranjen bez dozvola.

Vrlo malo ovih ptica - poznatih i kao Indigo maca - postoje izvan Brazila. Zapravo se populacija procjenjuje na manje od 200 ptica. Međutim, nedavno su otkrivene ptice u ilegalnoj trgovini unutar Brazila i izvan njega.

Njihova se dijeta uglavnom sastoji od lokalno dostupnih orašastih plodova raznih dlanova, uključujući palmi licuri. Najvažniji način prehrane je palica syagrus
orasi i jedna ptica mogu pojesti 350 oraha u jednom danu. Mjesta za ukorjenjivanje i
gnijezda su u pješčanim liticama. Hrane se drvećem i na zemlji.
Tekućina iz nezrelih palminog oraha vjerojatno je njihov glavni izvor vode.

Rasplod

Jedino poznato uzgajanje Learovih makaša dogodilo se u
Busch Gardens, Tampa, Florida u lipnju 1982. Upareno je žensko
iz vrtova Busch i muškarac iz Parrot Jungle, u Miamiju. Tamo su
dvije žive potomke još uvijek u Tampi. Odgajanje je bilo slično
zrnca makaze. Iako je životni vijek nepoznat, vjerojatno je sličan hijacintima.


Gledaj video: Željko Sertić o poseti Republici Srpskoj (Lipanj 2021).